Zbulimi i Fazave të Hënës Një udhëtim në Hënë

Informacion rreth udhëtimit në Hënë:
Hëna, shoqëruesja qiellore e Tokës, kërcen përmes një cikli magjepsës fazash, secila duke ofruar një spektakël unik për vëzhguesit e yjeve. Nga Hënëa e re misterioze deri te Hënëa e plotë e shkëlqyer dhe Hënëa gjysmëhënës në rënie, këtu ne eksplorojmë fakte të kuptueshme për fazat magjepsëse të Hënës, dukshmërinë e saj, mekanikën qiellore dhe ngjarjet e jashtëzakonshme Hënëore.
Mund të përdorni një
Pozicioni i orës së Hënës dhe kontrolloni, për shembull, kur është Hënëa e plotë tjetër dhe shikoni distancën nga Hënëa.

Fazat e Hënës:
🌑 Hëna e re: Në këtë kohë, Hënëa është e padukshme, e fshehur në errësirë, sepse ana e saj e ndriçuar është kthyer nga toka.
🌒 Gjysmëhëna në rritje: Gjysmëhëna e ngushtë në rritje shënon fillimin e udhëtimit të Hënës drejt Hënës së plotë.
🌓 Treemujori i parë: Gjysma e fytyrës së Hënës është e ndriçuar, i ngjan një gjysmërrethi në qiellin e natës.
🌔 Hëna në rritje: Hënëa vazhdon të rritet dhe tregon një pjesë më të madhe të ndriçuar ndërsa i afrohet Hënës së plotë.
🌕 Hëna e plotë: Hënëa na mahnit me ndriçimin e saj të përsosur dhe shkëlqen në qiell.
🌖 Hëna në rënie: Pjesa e ndriçuar e Hënës gradualisht fillon të zbehet në plotësinë e saj.
🌗 Treekulli i fundit: Gjysmëhëna duket e ndriçuar, e ngjashme me gjysmërrethin e dytë, por në drejtim të kundërt.
🌘 Gjysmëhëna në rënie: Dukshmëria e Hënës zvogëlohet më tej dhe vetëm një drapër i hollë gjysmëhënës i Hënës është i dukshëm përpara se të zhduket përsëri në errësirë.

E re Hënëa, gjysmëhëna në rritje, tremujori i parë, Hënëa në rritje, Hënëa e plotë, Hënëa në rënie, tremujori i fundit, gjysmëhëna në rënie
Hëna e re, gjysmëhëna në rritje, tremujori i parë, Hënëa në rritje, Hënëa e plotë Hënëa, Hënëa në rënie, Tremujori i fundit, Gjysmëhëna në rënie

Kjo fotografi është nga faqja Wikipedia ku mund të lexoni më shumë rreth fazat e Hënës.

Ndryshimet ditore në fazat e Hënës: Pamja e Hënës ndryshon gradualisht çdo ditë ndërsa kalon nëpër fazat e saj. Hënëa lëviz mesatarisht 12-13 gradë në lindje në qiell çdo ditë dhe faza e saj ndryshon gradualisht.

Dukshmëria e Hënës në qiell: Hënëa ndonjëherë nuk është e dukshme për disa ditë për shkak të pozicionit të saj në raport me diellin dhe tokën. Gjatë Hënës së re, ana e ndriçuar tregon larg nesh, duke e bërë atë të padukshme. Shikueshmëria e tij mund të ndikohet edhe nga faktorë të tjerë, si kushtet e motit, ndotja nga drita dhe shqetësimet atmosferike. Nga ana tjetër, Hënëa mund të jetë e dukshme për një kohë të gjatë, veçanërisht gjatë rritjes së superhënave dhe Hënëave të plota, kur ana e saj e ndriçuar është e dukshme në qiellin e natës.

Udhëtimi i Hënës dhe distanca e saj: Hënëa rrotullohet rreth tokës në një orbitë eliptike, duke marrë rreth 27.3 ditë për të përfunduar një rrotullim. Në një distancë mesatare prej rreth 384,400 kilometrash (238,900 milje) nga Toka, afërsia e Hënës ndikon në pamjen dhe madhësinë e saj. Gjatë një superhëne, kur Hënëa është më afër Tokës, ajo mund të duket më e madhe dhe më e ndritshme, ndërsa më larg duket pak më e vogël.

13 vite të Hënës së plotë: Në raste të rralla, mund të ketë 13 Hënëa të plota në vit në vend të 12 të zakonshmeve. Një cikël Hënëor zgjat rreth 29.5 ditë, që do të thotë se ndonjëherë ka një Hënë të plotë shtesë brenda një muaji kalendarik. Ky fenomen qiellor, i referuar shpesh si "hëna blu", shton një prekje intrigash dhe magjepse në netët tona.

Eklipset: Eklipset janë ngjarje të jashtëzakonshme që ndodhin kur dielli, toka dhe Hënëa janë rreshtuar në një pozicion të caktuar. Një eklips diellor ndodh kur Hënëa kalon midis Diellit dhe Tokës dhe hedh hijen e saj në planetin tonë. Një eklips Hënëor ndodh kur Toka vjen midis Diellit dhe Hënës, duke bërë që Hënëa të mbulohet me një nuancë të kuqe. Ne dëshmojmë mesatarisht dy deri në katër eklipse (si Hënëore ashtu edhe diellore) në vit në varësi të shtrirjes së këtyre trupave qiellorë.

Vazhdimi i udhëtimit së bashku me Hënën: Fazat e Hënës, nga Hënëa e re në Hënën e plotë dhe më gjerë, ofrojnë një udhëtim magjepsës në qiellin tonë të natës. Të kuptuarit e ndryshimeve ciklike të Hënës, modeleve të vëzhgimit, mekanikës qiellore dhe ngjarjeve të jashtëzakonshme Hënëore na lejon të vlerësojmë mrekullitë e kozmosit. Kështu që herën tjetër që të shikoni lart dhe të shihni Hënën, lëreni bukurinë e saj t'ju kujtojë vallëzimin qiellor lart dhe misteret që presin për t'u eksploruar.

🌞 Dielli Një mrekulli e përjetshme me fuqi të pakufishme

📖 Pozicioni i diellit Një udhëzues për kohën diellore

📍 Pozicioni i Diellit

🌝 Hëna një shoqërues Mistik dhe fenomen natyror

📖 Pozicioni i Hënës Një udhëzues për të kuptuar rëndësinë e saj

📍 Pozicioni i Hënës

🌎 Ora diellore me orën diellore Merrni kohën tuaj të saktë të diellit kudo në botë

Koha ime për të kuptuar rëndësinë e kohës në një botë në ndryshim

📍 Koha e Vërtetë Diellore

🕌 Qëndroni të lidhur me kohët e lutjes kudo me mjetin tonë të përshtatshë

🙏 Koha tjetër e namazit

🌐 GPS: Historia e navigimit në horizonte të reja

🏠 Faqja Kryesore e Orës Diellore

ℹ️ Informacioni i Orës Diellore

🏖️ Dielli dhe shëndeti juaj

🌦️ Faqja ime lokale e motit

✍️ Përkthime Gjuhësore

💰 Sponsorët dhe Donacionet

🌍 Llogaritësi ynë i orës së botës së mrekullueshme dhe popullsisër

🌍 Llogaritësi ynë i orës së botës së mrekullueshme dhe popullsisë në Anglisht

🌞 Dielli në Anglisht

📖 Pozicioni i Diellit informacion në Anglisht

🌝 Hena në Anglisht

🚀 Zbulimi i Fazave të Hënës në Anglisht

📖 Pozicioni i Hënës Informacion në Anglisht

🌎 Koha Diellore Orë diellore Celulare në Internet në Anglisht

Koha ime në Anglisht

🌐 Vendndodhja juaj GPS në Anglisht

🕌 Qëndroni të lidhur me kohët e lutjes kudo me mjetin tonë të përshtatshëm në Anglisht

🏠 Faqja Kryesore e Orës Diellore në Anglisht

ℹ️ Informacioni i Orës Diellore në Anglisht

🏖️ Dielli dhe shëndeti juaj në Anglisht

🌦️ Faqja ime lokale e motit në Anglisht

✍️ Përkthime Gjuhësore në Anglisht

💰 Sponsorët dhe Donacionet në Anglisht

🥰 Koha e Vërtetë e Diellit Eksperienca e Perdoruesit në Anglisht

🌇 Catch The Sun në Anglisht

Zbulimi i fazave të Hënës
Hëna e re, Hënëa në rritje, e para tremujori, Hënëa në rritje, Hënëa e plotë, Hënëa në rënie, Tremujori i fundit, Gjysmëhëna në rënie, Largësia deri në Hënë, Eklipset e Hënës, Hënëa blu

Hëna e re, gjysmëhëna në rritje, e para tremujori, Hënëa në rritje, Hënëa e plotë, Hënëa në rënie, Tremujori i fundit, Gjysmëhëna në rënie, Largësia nga Hënëa, Eklipset e Hënës, Hënëa blu